Zwangerschapsklachten te lijf met osteopathie

Als je zwanger bent, verandert er in korte tijd veel in je lichaam. ­Sommige vrouwen beleven de mooiste tijd van hun leven, anderen ervaren de zwangerschap juist als zwaar. Door de zwangerschap wordt de vorm van je lichaam anders en door een veranderende ligging van organen en de invloed van hormonen verandert het bindweefsel. Wanneer het lichaam niet in staat is deze veranderingen harmonieus op te vangen, ­ontstaan er klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bekkenbodemklachten, pijn in de rug, rondom het bekken en de benen, spijsverteringsproblemen of nek-schouderklachten. De osteopaat zorgt ervoor dat de beweeglijkheid van het lichaam zo goed mogelijk is en draagt hierdoor bij aan een optimale zwangerschap. Het kindje krijgt alle ruimte zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Door de ligging van de baby in de baarmoeder kan er druk ontstaan op bijvoorbeeld spieren, botten en organen. Osteopathie kan ervoor zorgen dat de beweeglijkheid van weefsels optimaal blijft, zodat de zwangerschap voor de aanstaande moeder zo prettig mogelijk verloopt.

Behandeling
De osteopatische zorg bij de zwangere vrouw richt zich op het totale lichaam, waarbij de klachten behandeld worden met zachte manuele technieken, zonder dat het kindje hier last van ondervindt. Hoe beter het met de moeder gaat, des te beter is dit voor de ontwikkeling van het kind, voor nu en voor later.

Na de bevalling
Bij de geboorte van een kind komen enorme krachten vrij. Om die op te vangen wordt er opnieuw veel van de inwendige flexibiliteit en beweeglijkheid van het lichaam gevraagd. Hierdoor kunnen ook in de periode na de bevalling klachten ontstaan. Na de bevalling keren diverse organen geleidelijk terug naar hun oorspronkelijke ligging. Deze veranderingen kunnen ertoe leiden dat er verlies van beweeglijkheid in de buik ontstaat. Het is daarom aan te raden om het lichaam na de bevalling te laten controleren op mogelijke blokkades, zodat klachten in een vroeg stadium kunnen worden voorkomen. Ook voor de baby zelf is osteopathie een goede behandeling, zoals bij opstartproblemen na een zware bevalling, reflux, krampjes, een voorkeurshouding, of voor een algehele check.