Wat is osteopathie?

Osteopathie is een geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam. Anders dan veel andere disciplines ziet osteopathie het lichaam als één samenhangend geheel, om vandaaruit op zoek te gaan naar de oorsprong van de klachten. Dit kan in een ander deel van het lichaam zijn dan waar de pijn of het ongemak zit. Omdat een osteopaat werkt vanuit het uitgangspunt dat de verschillende lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden, is hij in staat de oorsprong van uw klacht te vinden en vervolgens die klacht bij de wortel aan te pakken.

Om goed en zonder klachten te kunnen functioneren, is het nodig dat een lichaam kan bewegen waar het hoort te bewegen. Als een deel van het lichaam niet goed beweegt, kan dat klachten veroorzaken. Voor herstel is het belangrijk dat de juiste bouw- en brandstoffen worden aangevoerd en de afvalstoffen worden afgevoerd. Dit is weer afhankelijk van een goede circulatie; niet alleen van bloed, maar ook van lymfe, de weefselvloeistof. Deze doorstroming kan alleen plaatsvinden bij een goede beweeglijkheid.

Lichaamsweefsels

Omdat alle lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Het kan dus zijn dat de behandeling zich richt op een gebied waar u helemaal geen klachten ervaart. Wat los moet zitten, maakt de osteopaat weer los door middel van overwegend zachte handgrepen. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken. De behandelfrequentie is dan ook laag; een juiste aanpak zorgt ervoor dat het lichaam zelf weer in staat is om te herstellen. Het aanpakken van de kern (de oorsprong) van het probleem is de sleutel tot genezing!

Osteopathie richt zich op de drie systemen binnen het lichaam die niet los van elkaar gezien mogen worden. Ten eerste is dat het bewegingsapparaat: het geheel van botten, gewrichten, gewrichtskapsels en spieren. Ten tweede het orgaansysteem: het hart, de longen en de buikorganen zoals maag, darmen, lever en nieren. En tenslotte heeft ons lichaam het craniosacrale systeem: het omhulsel van het centrale zenuwstelsel, waar onder andere de vliezen rond hersenen en ruggenmerg en de schedelbeenderen toe behoren. Binnen deze drie systemen onderzoekt de osteopaat de beweeglijkheid en stelt diagnoses ten aanzien van bewegingsverlies. Er worden uitdrukkelijk geen medische diagnoses gesteld. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Indien nodig verwijst een osteopaat dan ook door.

Bent u geïnteresseerd? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.