Osteopathie is een belangrijk preventief middel

Zelfs een voetbalclub als Ajax heeft tegenwoordig een osteopaat in dienst. Volgens Brenda de Blaeij, eigenaresse van Beter Osteopathie, was een paar jaar geleden nog ondenkbaar.

Osteopathie: het zit nog altijd een beetje in het hokje van de alternatieve geneeskunde. Want kijken naar andere lichaamsdelen terwijl je last hebt van bijvoorbeeld je knie? ,,Ja, wij bekijken dan hoe iemand staat. En of bijvoorbeeld de organen goed kunnen bewegen. Soms is een scheefstaand bekken de oorzaak van klachten, dit is de verbinding tussen de bovenste en onderste ledematen en daarom van groot belang. Ieder lichaam is uniek, dus ook iedere behandeling.

Al komen er tien sporters met rugpijn bij ons, geen behandeling is hetzelfde. Dat maakt het werk zo leuk”, vertelt De Blaeij, die met Beter Osteopathie een vestiging heeft in zowel Goes als Heinkenszand. Daarbij richt ze zich ook op jonge sporters. Niet voor niets volgt ze nu de vervolgopleiding kinderosteopathie. ,,Want veel kinderen hebben terugkerende klachten aan enkels en liezen of last van groeipijn en rugklachten. Een sportend kind in de groei vergt veel van zichzelf en kan daarbij wel wat ondersteuning gebruiken om in balans te blijven. Meestal zijn de klachten na drie tot vijf behandelingen verdwenen.”

Topsport

Sinds oktober 2016 is Caroline Moreels parttime in dienst bij Beter Osteopathie. De Belgische heeft ook nog een eigen praktijk én werkt in een praktijk in Gent, waar voetballers van de Belgische nationale ploeg tot de klantenkring behoren. Moreels: ,,Wij doen regelmatig een check-up bij deze spelers. Zoiets juich ik alleen maar toe, want osteopathie is een belangrijk preventief middel. Jammer genoeg wordt dat nog niet altijd zo bekeken.”

Geen aardappelen

Ook voor voedingsadvies is men bij Beter Osteopathie aan het juiste adres. ,,Dat komt ter sprake als iemand bijvoorbeeld last van de darmen heeft”, vertelt De Blaeij. “Om intensief te sporten heeft je lichaam immers de juiste brandstof nodig, dit wordt dan ook besproken tijdens de behandeling.” Ook haar collega vindt voeding een belangrijk onderwerp: ,,Eet zo weinig mogelijk suikers, want dat kan ontstekingen geven. Zelf probeer ik brood en aardappelen te vermijden. In groenten en fruit zitten genoeg koolhydraten”, besluit Moreels.,,