Osteopathie kan helpen bij vermoeidheid

Binnen onze huidige, drukke maatschappij is burn-out een veelvoorkomend probleem. De kenmerken hiervan zijn onder andere het ontbreken van energie, niet goed meer kunnen opladen, concentratieproblemen, prikkelbaar of gespannen zijn en veel piekeren. Verschillende lichamelijke klachten die hiermee gepaard gaan zijn nek- en hoofdpijn, maagklachten, rugpijn, benauwdheid (hyperventilatie), duizelingen en misselijkheid.

Een burn-out ontstaat als het lichaam uitgeput raakt door langdurige psychische en/of lichamelijke spanning. Het zenuwstelsel zorgt voor balans. Het hebben van voldoende spanning en ontspanning in het lichaam is belangrijk. Het hormoonsysteem speelt hierbij een grote rol. Er moeten immers hormonen geproduceerd worden die het lichaam aansturen en activeren. Als deze balans verstoord is en het lichaam te lang in de zogenaamde ‘actiemodus’ verkeert, zal de energie uiteindelijk letterlijk opbranden: de zogenaamde ‘burn-out’.
Wat osteopathie voor je kan betekenen

Zowel psychische als lichamelijke spanning kan leiden tot burn-out. De osteopaat houdt zich in de behandeling bezig met de lichamelijke spanning, maar zal ook de psychische aspecten met je bespreken. Indien nodig is samenwerking met een coach, ergotherapeut of fysiotherapeut belangrijk voor volledig herstel.

De osteopaat zal je lichaam uitgebreid onderzoeken en behandelen met uitsluitend manuele technieken. Zij zal op zoek gaan naar blokkades die ervoor zorgen dat jouw zenuwstelsel in de ‘actiemodus’ verkeert. Deze blokkades of bewegingsverliezen bevinden zich bij burn-out voornamelijk in de nek, schouders en rug, maar ook in het orgaansysteem, zoals de bijnieren en/of spijsverteringsorganen. Het is belangrijk om deze regio’s los te maken, zodat een optimale doorbloeding en functieherstel kunnen optreden. Het lichaam zal hierdoor beter kunnen ontspannen en terug in balans kunnen komen. Vaak is een combinatie van verschillende technieken nodig om het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan te spreken.

Vergoeding osteopathie
Osteopathie wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars (volledig of gedeeltelijk) vergoed vanuit het aanvullende pakket. Hierbij is het verplichte eigen risico niet van toepassing. Alleen de behandelingen van een geregistreerd osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding. Wil je meer informatie? Het is raadzaam bij je zorgverzekeraar navraag te doen.