Lichamelijke klachten te lijf met osteopathie

Je wrijft over je nek en je schouders. De dag is nog maar half om, maar alles voelt nu al verkrampt. Net als je onderrug, want ook daar begin je steeds meer last van te krijgen. Zuchtend ga je verzitten op je stoel, in de hoop dat je een houding vindt die prettiger is. Je moet immers nog een paar uurtjes door voordat je werkdag erop zit.

Sinds velen in plaats van op kantoor nu thuiswerken. komt het aantal mensen met nek-, schouder- en rugklachten steeds vaker voor in de praktijk. Deels is dat te verklaren doordat veel mensen aan de keukentafel of op de bank met een laptop op schoot niet in een juiste houding werken. Tel daarbij ook nog de stress en spanningen rondom deze coronatijd op samen met alle gesloten sport-accommodaties en voldoende factoren om lichamelijke klachten te ontwikkelen zijn aanwezig.

In de osteopathiepraktijk zien we vaak een combinatie van rug-. nek- en schouderklachten. Als osteopaat zien wij de mens als één geheel. We beoordelen tijdens de eerste behandeling de beweeglijkheid en de onderlinge samenhang van weefsels in het lichaam. Dit kunnen bijvoorbeeld spiergroepen zijn die via bindweefsel met elkaar verbonden zijn vanaf de schedel tot de voet. maar ook buikorganen die niet vrij kunnen bewegen omdat de omgeving ervan te gespannen is. Verder beoordeelt de osteopaat ook welke invloed voeding en het zenuwstelsel hebben op het eventueel in stand houden van de klacht.

Een langdurige (verkeerde) zithouding, langdurige stress of te weinig beweging kan zorgen voor een verminderde doorbloeding van bepaalde weefsels in het lichaam. Door langdurig zitten in een verkeerde of gespannen houding is de doorbloeding in de schoudergordel. armen. buik, lage rug. bekkenregio en benen (eigenlijk het hele lichaam) niet optimaal. Hierdoor kan er een vermoeid of verzuurd gevoel in meerdere spiergroepen ontstaan. of kan er een bewegingsbeperking optreden in een of meerdere gewrichten. Ook voor versleten gewrichten en tussenwervelschijf problemen is dit niet gunstig. Verder kan een verminderde doorbloeding ook invloed hebben op de beweeglijkheid van de buikvliezen die de buikorganen verbindt met de voorzijde van de rug. Dit alles kan resulteren in pijn en/of stijfheid van de rug. nek en schouders.

Een juiste werkhouding. regelmatig bewegen op de dag en sporten zijn dus belangrijk om blessures te voorkomen en te helpen oplossen. Daarnaast kan de osteopaat je lichaam hierbij ondersteunen door eventuele blokkades op te heffen en/of bewegingsbeperkingen te herstellen. Ook besteedt de osteopaat aandacht aan voeding en leefstijl. houding en bewegingen die gunstig zijn voor het herstel.
Wanneer je meer wilt weten, of als je je afvraagt of osteopathie voor jouw klachten kan helpen, neem dan gerust contact op. Online vind je een scala aan klachten-beelden waarvoor osteopathie een geschikte behandeling zou kunnen zijn.

Benthe Kasper, Osteopaat D.O.-MRO medewerker Beter Osteopathie

Vergoeding Osteopathie
Osteopathie wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars (volledig of gedeeltelijk) vergoed vanuit het aanvullende pakket. Hierbij is het verplichte eigen risico niet van toepassing. Alleen de behandelingen van een geregistreerde osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding. Het is raadzaam bij je zorgverzekeraar navraag te doen.