Last van je nek? Osteopathie kan helpen.

Nekklachten behoren tot de meest voorkomende klachten waarvoor een osteopaat geconsulteerd wordt. Deze klachten uiten zich vaak als stijfheid, zeurende of stekende pijn, problemen met omkijken, of in combinatie met hoofdpijn. Andere problemen die uit de nek kunnen voortkomen, zijn uitstralende pijn in de armen of vingers, tintelingen, een doof gevoel of krachtsverlies. In veel gevallen ontstaan deze klachten geleidelijk, maar ze kunnen er ook plotseling zijn na het maken van een onverwachte beweging of na een ongeluk.

Osteopaat Caroline Moreels legt uit dat de nek een heel belangrijke regio in het lichaam is die een enorme belasting ondergaat. ‘De oorzaak van de nekklachten kan dan ook uit iedere hoek komen. De nek staat met de rest van ons lichaam in verbinding. Denk maar bijvoorbeeld aan de vele spieren die ons hoofd moeten sturen om onze ogen en blikveld horizontaal te houden, of aan de zenuwen die vanuit de hersenen via de nek naar andere delen in het lichaam lopen (borst- of buikholte). Elk gewricht in het lichaam met een mobiliteitsverlies kan zorgen voor een positieverandering van de wervelkolom; in het bijzonder van de nek. Een osteopaat is opgeleid om de oorzaak van die klachten op te zoeken en zal daarom het hele lichaam onderzoeken. De bevindingen worden met je besproken. De behandeling vindt plaats daar waar nodig is; niet per se daar waar de pijn wordt gevoeld. Het symptoom is namelijk niet altijd de oorzaak.’ 

‘Mijn nek en schouders spelen vaak op’
Voor mijn werk als salesmanager zit ik dagelijks lang in de auto wanneer ik klanten bezoek. Op kantoor zit ik veel achter mijn computer of neem ik deel aan vergaderingen. Als ik lang in eenzelfde houding zit, worden mijn nek en schouders erg stijf. Wanneer de werkdruk hoog is, wordt mijn nekpijn erger, en die gaat gepaard met hoofdpijn. Ook ervaar ik de laatste tijd een slapend gevoel in mijn arm, bijvoorbeeld bij het autorijden, tijdens een vergadering of ’s avonds in bed. Een collega adviseerde mij een osteopaat te bezoeken. Ik kwam terecht bij Caroline Moreels. Ze legde me uit dat er enkele wervels in mijn nek en bovenrug geblokkeerd waren. De doorbloeding naar de arm raakte hierdoor belemmerd, wat zorgde voor het slapende gevoel tot in mijn vingers. Na enkele sessies was ik volledig klachtenvrij. Wel heeft ze me op het hart gedrukt voldoende ontspanning te nemen en korte pauzes tussen mijn werkzaamheden in te lassen. Ook sport ik weer één of twee keer per week en heb ik weer veel energie!

– Marcel