Darmklachten en osteopathie 

Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), ook wel ‘spastische dikke darm’ genoemd, is het spijsverteringsstelsel gevoelig voor prikkels. PDS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak doet het ­probleem zich voor ter hoogte van de dikke darm, maar het kan ook zijn dat het hele spijsverteringssysteem klachten geeft. Het gaat dan om klachten als buikpijn, een opgezette buik, een veranderde stoelgang en hoofdpijn en/of misselijkheid.

In veel gevallen kan er geen oorzaak gevonden worden voor spijsverteringsklachten. Wanneer de diagnose ‘PDS’ gesteld wordt, krijg je vaak het advies om op je voeding te letten en wordt gezegd dat je er maar mee moet leren leven.

Behandeling
Het spijsverteringsstelsel werkt als een eenheid: als het aan het begin van de spijsvertering in je maag al verkeerd gaat, kan het darmstelsel als gevolg ook in de problemen raken. Osteopaat Brenda de Blaeij onderzoekt daarom je hele lichaam om het weer in evenwicht te brengen.
Voor een goed functionerend spijsverteringsstelsel is een goede beweeglijkheid van maag en darmen nodig, evenals een goed functionerend zenuwstelsel en een optimale doorbloeding van deze organen.
De osteopaat schrijft geen medicijnen voor, maar maakt met de handen los wat los moet zitten. Tijdens de behandeling wordt getracht de oorzaak van de klacht weg te nemen, zodat het lichaam zichzelf verder kan herstellen.

Voedings- en beweegadviezen
Daarnaast geeft Brenda uitgebreide voedings- en beweegadviezen. Door verkeerde en ongezonde voeding of veel stress kan de slijmlaag van je darmwand beschadigd raken, waardoor bacteriën en toxische stoffen je lichaam kunnen binnendringen. Zo kunnen er ziektes en allergieën ontstaan. Met de juiste behandeling en adviezen kan Brenda je helpen om de beweeglijkheid van je darmen en het darmslijmvlies weer te herstellen. Daar heeft je hele lichaam baat bij!

Vergoeding
Brenda is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). De meeste zorgverzekeraars vergoeden een behandeling van de osteopaat in de aanvullende verzekering geheel of gedeeltelijk. Dit is uiteraard afhankelijk van de verzekeraar en de afgesloten polis.